Waarom reageer jij zo? Tips van en voor NICU ouders en hun netwerk

Het is iedereen weleens overkomen dat je een reactie of antwoord ontving welke jij niet had verwacht. Vaak kijkt men direct naar de ontvanger, alsof daar de fout ligt. iets wat goed bedoeld is, kan toch anders overkomen of zelfs in het verkeerde keelgat schieten.

Zo ook bij jullie als ouders waarvan jullie kindje(s) is opgenomen op de Neonatale Intensive Care Unit, afgekort NICU. Een plek waar je vaak alle connectie met de realiteit, omgeving en maatschappij verliest. Dat is normaal, want wat bij veel ouders gebeurt, is dat zij zich geleefd voelen en niet meer bezig zijn met vooruit kijken.

De juiste communicatie is belangrijk

Communiceren met je omgeving zoals familie, vrienden en collega’s kan als lastig ervaren worden. Hoe gaan jullie overbrengen wat er in jullie omgaat, wat er gebeurd is en dat vooruit kijken vaak niet mogelijk is?

Ook voor de omgeving van ouders op de NICU, kan het ontzettend lastig zijn om te communiceren. Wat zeg je tegen die ouders en hoe kun je ze helpen? Vaak zijn goedbedoelde tips en adviezen niet realistisch of kan een opmerking erg hard binnen komen bij ouders.

Wij spreken uit ervaring

Moniek en Niek, oprichters van Pril Begin, hebben beide tijdens en na de ziekenhuisperiode ook te maken gehad met vervelende situaties, waarin communicatie en goedbedoelde adviezen vaak de oorzaak waren. De omgeving reageerde vaak uit onwetendheid of maakte een simpele aanname dat het allemaal wel meeviel.

Download de gratis Infographic ‘Do’s & Dont’s op de NICU’

Was er maar een handleiding hoe om te gaan met NICU ouders. Die bestaat helaas niet, want iedere situatie en persoon is uniek. Wel hebben wij door de jaren heen tips verzameld en is onze Do’s & Dont’s infographic ontstaan.

Hierin staan tips do’s & dont’s voor zowel NICU ouders als hun netwerk. Je kunt deze onderaan deze pagina downloaden. Wij horen heel graag wat jullie ervan vinden! Als jij nog iemand weet wie de infographic ook goed kan gebruiken? Stuur deze dan gerust door!

Tips van en voor ouders en hun netwerk

Do's en Dont's op de NICU

Heb jij zelf nog een aanvulling? Neem dan contact met ons op.

Niek en Moniek - Oprichters Pril Begin

Hi, wij zijn Niek en Moniek

Wij verkleinen de kloof tussen ouders en zorgprofessionals met projectdeelname, gastlessen, trainingen, workshops en lotgenoten contact voor ouders zodat kwetsbare gezinnen kwetsbaar van start gaan. 

Lees en luister meer in onze Blog & Podcast

Download gratis

Tips van en voor NICU ouders en hun netwerk

Wat zijn de Do’s en Don’ts op de NICU voor ouders en hun netwerk? Wij delen het met je in een gratis infographic, speciaal voor ouders en hun netwerk.

Cursus Prematuur Ouderschap

In deze cursus leren de deelnemers prematuur ouderschap te benaderen vanuit de IMH visie.

Zorg en hulpverlening is mooi en uitdagend mensenwerk; hoe blijf jij écht in contact met een gezin zonder jezelf te verliezen?

Wanneer je in de zorg of hulpverlening werkt, ben je dagelijks in contact met mensen. Het mooie daarvan is dat geen werkdag voor jou hetzelfde hoeft te zijn.