Wanneer je in de zorg of hulpverlening werkt,ben je dagelijks in contact met mensen. Het mooie daarvan is dat geen werkdag voor jou hetzelfde hoeft te zijn. Iedere ‘cliënt’ neemt zijn eigen rugzakje mee. Een rugzakje met ervaringen, mogelijkheden, persoonlijkheid en cultuur of geloofsovertuiging. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat dat niet áltijd even gemakkelijk is en dat je soms in situaties komt waarin je het liefst in de grond zou willen verdwijnen. Vanuit onze ervaringsdeskundigheid en expertise in ACT (Acceptance and commitment therapy) bieden we jou als hulpverlener graag ‘eerste hulp voor zorghelden aan’.
Soms kom je in contact met gezinnen waarbij het contact gewoon niet zo gemakkelijk loopt. Dat kan komen doordat je ‘gewoon’ geen fijne klik hebt of de ander bijvoorbeeld de taal niet spreekt. Maar ook doordat je een gezin bijvoorbeeld minder goed nieuws moet brengen, of wanneer je tegen ontevredenheid van een gezin aanloopt. Ontevredenheid die misschien al ontstaan is voordat jij als zorg- of hulpverlener in beeld was. Dat kan heel persoonlijk en rot voelen, voor zwel jou als professional als de ouder(s). Jouw doel is namelijk gelijk aan het doel van de ouders: Het beste voor het kind… Maar wat is het soms lastig om elkaar daarin écht te blijven zien en horen. Vooral wanneer een situatie stressvol en spannend is. En al helemaal als je niet 1 gezin, maar meerdere gezinnen op een dag ziet. Met ieder hun eigen rugzak…
Als ouder is het fijn om te weten wíe de persoon is die jouw kind behandeld
Vanuit onze eigen ervaringen op de NICU weten we heel goed hoe het voelt om je kindje achter te moeten laten op de afdeling. En ook hoe fijn het is dan te weten wie er bij het bedje van jouw kind staat. Eigenlijk ben je als zorg- of hulpverlener op zo’n moment een hele mooie verbinding tussen jou als ouder en je kind. Dat laat ook meteen het belang zien van een goed contact tussen ouders en jou als professional. Net als in het ‘echte’ leven kun je met de ene verpleegkundige beter opschieten dan met de andere, en dat zal voor de zorgprofessionals niet anders zijn.
In de weggever ‘Eerste hulp voor zorghelden’ nemen we je o.a. mee in een praktische reflectie oefening. Een oefening die je individueel kunt doen maar ook in een intervisie of met een collega samen. Het doel van deze oefening is om jouw perspectief als zorgprofessional (en mens) naast het perspectief van de ouder(s) te kunnen zien. Van een afstandje en op papier zul je zien dat er mooie inzichten ontstaan die jouw blik op de situatie kunnen verrijken zonder jezelf erin te verliezen.
Eerste hulp voor Zorg Helden
Dé oefening waarin je ontdekt hoe je jezelf blijft in een lastige situatie met ouders. Vul het formulier in om het e-book gratis te ontvangen.
Ben je enthousiast en wil je wel eens aan de slag met ons als ervaringsdeskundigen in bijvoorbeeld een workshop, intervisie of training? Wij sluiten heel graag bij jullie aan! Kijk ook zeker eens naar de events waar wij aanwezig zullen zijn of maak een vrijblijvende afspraak met ons.